Kleuren weer opgepakt!!!

Mijn kleurdip

Een aantal jaar geleden kleurde ik nog onwijs veel. Ik kleurde soms zelfs zo’n 6 uur per dag. Het hielp me enorm te ontstressen en ik leerde in die jaren mezelf allerlei technieken aan waardoor de platen nog mooier en mooier werden. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik zoveel druk op mezelf legde. Het moest mooi en was het niet mooi, dan werd ik boos op mezelf of vond ik het boek verprutst. Ik zat onwijs slecht in mijn vel en nadat ik een aantal opnames achter de rug had en ik daar onwijs veel gekleurd had, belande ik in een enorme kleurdip. Ik had geen zin meer in kleuren. Alle boeken gingen aan de kant, de kleurpotloden en alle andere materialen legde ik weg en ik ging opzoek naar andere projectjes. Helaas allemaal projectjes die kort duurde. Dan maakte ik weer kaartjes, dan weer art journaling en dan weer diamond painting, maar niets hield ik zo lang vol als kleuren. Een dik jaar lang heb ik alles aan de kant gelegd en niet meer gekleurd. Heel af en toe nog een plaat, maar dat zijn er misschien 4 in het afgelopen jaar geweest. Ik begon is na te denken na de loop van de tijd. Waarom stopte ik met kleuren? Waar lag dat dan aan? Wat zou ik moeten doen om te zorgen dat ik het wel weer kon doen? Want tenslotte kon ik hier altijd enorm mijn rust in vinden, maarja toen ik het niet meer leuk vond viel dat natuurlijk helemaal weg. Dus eerst besloot ik in een groep mee te doen aan challanges, in de hoop dat ik weer zin kreeg in kleuren omdat je er ook wat mee kon winnen. Maar gek genoeg vond ik 3 platen kleuren in een maand toch te snel, de lat lag te hoog dus ik kleurde niet meer mee. Toen kreeg ik van iemand de tip om te beginnen met een simpele geprinte plaat en gewoon wat stiften. Gewoon even back to basic. Dus dat deed ik, ik kleurde weer, maar vond het niet leuk waardoor ik de plaat niet afmaakte. Toen bedacht ik me dat ik mandala’s kleuren ook altijd heerlijk vond. Ik hoefde niet veel na te denken en het enige wat ik er voor gebruikte was fineliners van Steathler. Dus toen ik weer in opname belande begon ik weer met kleuren. Ik merkte de rust weer, maakte mijn plaat binnen 6 uur af en was enorm trots op mezelf. En nu een paar dagen geleden ben ik weer begonnen in een boek, met technieken. Het lijkt erop dat ik de zin en enthousiasme voor het kleuren weer heb terug gevonden. Ik kleur niet meer elke dag zoals ik vroeger wel deed, maar af en toe pak ik het boek er weer bij en ga ik weer een stukje verder kleuren.

Aangeleerde technieken

In de loop van de jaren leerde ik verschillende technieken voor het kleuren. Ik zal stap voor stap uitleggen hoe ik ben begonnen en waar ik na jaren oefening nu ben. Als klein kind kleur en teken je als een kind, beginnend met krasjes, cirkels en rare stokpoppetjes. Later wanneer ik een jaar of vijf werd ga je al beter tekenen. Je herkend kleuren en weet welke je mooi vind. Op een latere leeftijd krijg je dan door hoe kleuren samen werken en welke goed bij elkaar passen. Dat is eigenlijk waar ik ook mee begonnen ben. Kleurplaten kleuren met de kleuren die ik mooi bij elkaar vond passen. Ik deed dat vroeger vaak met stift. Later kleurde ik met potlood, maar deed ik het randje met dezelfde kleur stift. Nog iets later leerde ik dat een potlood hard drukken een krachtigere kleur af gaf en leerde overloopjes maken door eerst het vakje dik te kleuren en dan hoe meer je naar beneden gaat hoe meer kracht ik los liet waardoor je een heel mooi effect kreeg. Vanaf daar leerde ik Facebook kennen en YouTube. Ik sloot me aan in kleurgroepen en deed daar allerlei tips op en paste deze eigenlijk gemakkelijk toe. Ook door filmpjes te kijken en het zien van hoe iemand inkleurt leerde ik veel. Ik zou nog veel realistischer willen kleuren net als Chris Cheng doet, maar wat ik nu doe komt al aardig in de buurt. Hiervoor leerde ik verschillende tinten te gebruiken die bij elkaar lagen en die mixte ik dan met een doezelaar en geurloze therpetine. Een doezelaar is eigenlijk niets minder dan een papieren potlood, te verkrijgen in verschillende diktes. Deze gebruik je om de kleuren dus letterlijk de verdoezelen waardoor je kleuren in elkaar overlopen. Na die techniek leerde ik hoe ik mijn potloden zo kan gebruiken dat ik een nog feller resultaat kreeg. Dit deed ik door kleuren te kiezen die dicht bij elkaar lagen, te beginnen met van donker naar licht aan te brengen, maar telkens als ik een lichter kleur pakte ging ik ook over de donkerste heen. Ik bracht zo meerdere lagen aan waardoor er een heldere kleur ontstond. Terwijl de techniek met therpetine er juist voor zorgde dat het meer op een pastel tekening leek.

Tips voor het kleuren

 • Leg jezelf niet teveel lasten en druk op. Doe wat je leuk vind en geniet ervan. Het moet je tot rust brengen en juist niet meer stress geven.
 • Kleur met de materialen die jij fijn vind.
 • Wissel af qua soorten aan platen. De ene keer een mandala, de andere keer kleur op nummer en de andere keer een gewone plaat uit een boek. Zo houd je de diversiteit erin en gaat het minder snel vervelen.
 • Laat je niet gek maken door mooie platen in de groepen op Facebook en andere social media. Wat je doet is goed en als je het echt wilt leren, neem er dan de tijd voor. Keulen en Aken waren immers ook niet op 1 dag gebouwd.
 • Maar de belangrijkste is, geef niet op. Als je het leuk vind doe het dan vooral daarom, maakt niet uit wat een ander vind. Als je iets echt wil kom je er echt wel, maar het hoeft niet. Geniet ook een beetje van al die mooie platen op social media.
 • Kijk filmpjes op YouTube, dit geeft inspiratie.
 • Ben je niet goed in het samenstellen van kleuren? Geeft niet! Op internet zijn kleurencirkels te vinden en de uitleg hoe deze werken. Wat ook wel is kan helpen is de regenboog kleuren opschrijven of opnoemen, de kleuren die naast elkaar liggen passen sowieso bij elkaar 🙂

Zo dit waren mijn tips. Heb je zelf nog goede tips? Laat ze vooral weten in de reacties. Vergeet je niet aan te melden met je mail zodat je op de hoogte blijft van mijn blogs. Ik zou het leuk vinden als je me volgt en me helpt mijn blog groter te maken zodat ik meer mensen kan helpen.

Bedankt voor het lezen van deze blog!

Steffanie’s wereld

Dit is uit het boek van klara markova . Het boek heet čarovné lahodnosti. Dit is hoe ver ik nu ben met de eerste echte plaat weer met technieken.

7 gedachtes over “Kleuren weer opgepakt!!!

 1. hotthingsforladies zegt:

  Mooie en duidelijke blog, mooi getekend.ik heb ook als hobby tekenen en kleuren.heb ook veel kleurboeken voor volwassenen en veel verschillende potloden en stiften.ook is mijn hobby aquarel schilderen, bullet journal.doen en shop blogs zie mijn site
  https://hotstuffforladies.com/
  Leuk als je mij terug volgt en mijn blogs leest

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s