Mijn eigen sing and songwriter

Hoe het begon

Al zo lang dat ik me kan herinneren schrijf ik al gedichten, liedjes en zing ik. Schrijven is altijd al een goede manier voor mij geweest. Ik kon zo makkelijker met mijn emoties omgaan, iets wat ik met mijn autisme toch vaak een lastig iets vind. Vaak maakte ik van gedichten liedjes, maar hoe groot mijn droom ook was om volledige nummers te maken met een deuntje, accorden en zang, het lukte me niet. Ik liep steeds weer vast in het zoeken naar accorden. Maar inmiddels heb ik als dagbesteding ook muziek en eindelijk hebben we een eigen nummer gemaakt met alles erop en eraan. Ik ben zo blij, nu alleen nog goed oefenen en dan heb ik gewoon mijn eigen nummer!

Hoe heb ik het gedaan?

Als eerste heb ik eigenlijk een gedicht gemaakt dat gaat over mijn gevoel, vaak is het iets wat ik kwijt wil of het gaat over mijn wensen. Maar gedichten kunnen eigenlijk overal over gaan. Gewoon lekker schrijven. Ik kies er zelf altijd voor om het te laten rijmen. Vaak maak ik stukjes van 4 zinnen. Je kan dan kiezen om de eerste en laatste 2 te rijmen, maar ik doe het net even iets anders. Ik doe namelijk alleen de 2e en 4e zin met elkaar laten rijmen. Nadat ik een gedicht heb, gebruik ik het gedicht als de completten van het nummer en eventueel ook nog als de bridge. Ik verzin al een beetje een deuntje en maak er een refrein bij. Na dit alles voeg ik alles bij elkaar en begint het echte werk pas. De tekst heb je al, maar het mist nog accorden en een goed deuntje. Ik ga wat deuntjes neurieën en als ik vind dat iets goed klinkt zing ik het met de tekst erbij. Ik luister dan goed of het klopt met elkaar en als dit zo is werk ik op deze manier het hele nummer af. Er zijn niet echt regels voor het maken voor een nummer, wel wat aanknopingspunten die handig zijn. Zo is het belangrijk dat alles op elkaar is afgestemd, het moet als het ware bij elkaar passen. Kijk en luister goed naar de tekst, is het een somber nummer?blij nummer? welke emoties horen erbij? hierop maak je namelijk een deuntje. Je kan natuurlijk geen blij deuntje doen terwijl het over iemand gaat die depressief is, wel kan je een soort bevrijding in het nummer bouwen (door een goede afloop in de tekst bijv. ) en dan van somber naar heel open en vrolijk te gaan. Als je het nummer en het deuntje hebt kun je gaan zoeken naar accorden op een instrument. Ikzelf heb dit op mijn gitaar gedaan met wat hulp. Zo heb ik geleerd dat de mineur accorden voor de wat rustigere en sombere liedjes zijn en de majeur voor de vrolijke en open liedjes. Je kan ook eerst op de gitaar accorden zoeken en dan een deuntje maken. Als je alles compleet hebt, verzin je een titel voor je nummer en dan kan je gaan oefenen. de tekst en accorden allemaal uit je hoofd leren. En voila! Daar is je nummer. Dit klinkt waarschijnlijk heel makkelijk, maar dit is het niet, het vergt tijd en geduld.

Mijn nummer

Mijn nummer gaat zoals ik al zei over mijn gevoel. De titel heb ik nog niet voor mijn nummer, ik bedenk nog een goede. Het moet natuurlijk ook bij het nummer passen. Mijn nummer gaat over de nare gevoelens die ik heb, over dat ik me eenzaam voel. Het gaat over gedachtes, piekeren en dat het continu maar doorgaat en het lastig is te stoppen. Dat het voelt alsof demonen me grijpen. En het gevoel dat niemand me begrijpt. Het gaat erover dat ik ervan bevrijd wil worden, maar dat ik vast loop. Op een gegeven moment komt Mika in mijn leven (mijn hulphond) het voelt als een bevrijding, vanaf dat punt draaid het nummer positief en heb ik het refrein een klein beetje veranderd waardoor het ineens positief is. Het is een heel diepzinnig nummer. Mocht ik hem goed kennen en goed kunnen spelen zal ik het nummer opnemen en hem delen hier in mijn blogs.

Voor mij is het een soort droom dat ik mijn eerste nummer klaar heb, wie weet kan ik het ooit in een studio opnemen en een album uitbrengen, dat lijkt me nog leuker. Voor nu ga ik eerst dit nummer oefenen. Mochten er nog vragen zijn na aanleiding van deze blog, stel ze vooral in de reacties . Geef deze blog vooral een like, deel het met je vrienden, geef het een beoordeling en schrijf je in zodat je altijd op de hoogte blijft van mijn blogs. Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog!

night music band microphone

Foto door Tookapic op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s