Memory dex wat is dat en hoe doe je dat?

Wat is memorydex?

Memorydex betekend eigenlijk niets minder dan kleine kaartjes die je kan sorteren in een doos of kan hangen in een memorydex spinner. De kaartjes zijn ongeveer 10 bij 7 cm, maar er zijn van allerlij varianten mogelijk. Het leuke hieraan is dat je het eigenlijk zo gek kan maken zoals je zelf wilt. In de betere hobby winkels zijn verschillende stansjes te koop waardoor je ook nog is je eigen vormpjes kan gebruiken. Stansjes zijn eigenlijk ijzeren plaatjes die je op het papier legt en vast maakt met iets zoals een tapje (bijvoorbeeld washi tape) en vervolgens uit drukt. Je kan het zelf ook zo duur maken als je wilt natuurlijk. Ik koop het papier wat ik gebruik voornamelijk bij action of scoor het op de creabeaurs. Washi tape haal ik van aliexpres en knutselbenodigdheden haal ik overal en nergens , daar heb ik ook wel wat duurdere materialen van. Natuurlijk hoef je niet perse stansjes te gebruiken, als je geen stansjes of stansmachine hebt is er ook nog een andere optie. De meeste betere hobby winkels hebben namelijk meestal ook al kant en klare kaartjes, deze worden verkocht per 10 of 25 en zijn te verkrijgen in de kleuren wit, bruin en zwart. Dit zijn echter wel vierkante kaartjes met de standaard maat zoals hierboven vermeld. Je hebt ze met tabjes en zonder tapjes van de witte kleur. Action heeft laatst ook een stansmachine verkocht en deze koste 30 euro. Andere stansjes zijn ook ontzettend leuk te gebruiken, een voorbeeld van stansjes komen later terug bij de foto’s. Ook de stansjes bestel ik op aliexpres of haal ik bij de action.

Wat is dan rolodex?

Rolodex is eigenlijk precies hetzelfde , maar word vaak gebruikt als agenda of kalender. Maar evenals de memorydex kaartjes kan je er van alles mee maken. Alleen de rolodex kaartjes zijn eigenlijk de helft kleiner en een stuk smaller in de breedte. De een vind dat juist heel prettig werken en de ander niet. Uiteraard zijn er ook spinners voor rolodexen te koop. Mijn voorkeur gaat toch eerder uit naar de memorydex kaartjes.

Wat kun je er mee?

Zoals ik eerder al vertelde kan je er heel veel mee. Zo zit ik in een groep op fb waar we de kaartjes ruilen. Ikzelf doe nu een prive swap met iemand en elke maand komen er meerdere opdrachten, deze maand was er een quote swap , een zwart/wit swap en voor het hele jaar loopt er momenteel een 52 weken challange swap. Je krijgt dan een lijst met allerlei ideeën. Bijvoorbeeld gebruik washi tape. Echter heb ik die gecombineerd met elke week 1 positief ding op een kaartje , zodat je aan het eind van het jaar 52 positeve herinneringen hebt. Allemaal verwerkt op een leuk creatief kaartje. Als je een swap klaar hebt stuur je die naar elkaar op (aan het maatje waar je aan gekoppeld bent). En zo krijg je een reeks met allemaal leuke kaartjes in allerlei stijlen enzo. Ook zijn er acties zoals als iemand jarig is dat je diegene een memorydex kaartje kan sturen. Het is een ontzettende leuke groep. Natuurlijk kun je ze ook zelf houden, weg geven, of in een album plakken of in een agenda maken. En eigenlijk kan dat allemaal met alle spullen die je in huis hebt…..denk een beetje aan mixed media.

Wil je meer weten over Mixed media? In de toekomst zal ik ook hier een blog over schrijven, dus houd het zeker in de gaten!!!

Uitleg stap voor stap

Zo ziet het kaartje van een memorydex er bijvoobeeld uit. Ik heb voor deze nuvo drops gebruikt, lint, een strikje, glitters, lijm, papier en een uitgeknipte stempel van een schaap die ik ingekleurd heb met fineliners. Dit was een kaartje dat ik maakte voor het zwart/wit thema.

20190109_1620195476439273618393539.jpg

Stap 1. Pak je stansjes en je stansmachine en kies het gewenste papier uit. maak je stansjes met bijvoorbeeld washi tape vast aan het papier en snij de kaartjes uit. Als je kaartjesw hebt met meerdere lagen (zie foto 1) dan geeft het een heel leuk effect. Geen stansjes of stansmachine? Don’t worry! je kan namelijk ook papier plakken op de kaartjes die je gekocht hebt en deze netjes langs de rand uitknippen zodat je kaartje toch een leuke look heeft.

20190109_1620381797143097810851570.jpg

Stap 2. Plak de verschillende laagjes op elkaar met lijm, dit kun je doen aan 1 kant, maar beide kanten is nog leuker vind ik zelf.

20190109_1621128891221198989969908.jpg20190109_1621077383880817177021288.jpg20190109_1623183015619701258893745.jpg

Stap 3. Versier je kaartje zoals jij dit wilt. Deze heb ik gemaakt voor de alphabet swap, deze keer moesten we de letter J,K en L gebruiken en dus koos ik voor januari en tekende de kalender van januari.

Stap 4. bewaar je kaartje, maak er een foto van en deel hem met je swap maatje. Het kan gelukkig allemaal. Zoek je nog inspiratie en kom je er niet uit? Kijk dan binnenkort zeker naar mijn mixed media blog, pinterest, youtube of schuif gezellig aan in een van de memorydex groepen op fb.

Heb je nog vragen? stel ze gerust hieronder in de reacties.

Oh ja nog 1 nieuwtje!!! Wil je liever filmpjes volgen ? Binnenkort verschijnen er ook leuke knutselfilmpjes op mijn blog. Ik heb een standaard gekocht voor mijn telefoon , zodat wat ik maak ook gefilmd kan worden . Wil je deze blogs volgen? Ook dat kan, druk op volgen en vul je e-mail adres in, elke keer als ik een blog online zet zal je deze krijgen via de mail zodat je voor 100% op de hoogte blijft!

Veel knutsel plezier!

Steffanie’s wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s